Behandling av svampinfektion

Om du får en svampinfektion så kan du ofta behandla detta själv med hjälp av receptfria läkemedel som du köper på ett apotek. Om det är första gången du får en svampinfektion är det dock viktigt att veta att det verkligen är svamp innan du påbörjar din behandling.


behandla svampinfektionBehandla din svampinfektion med hjälp av olika svampdödande läkemedel. Beroende på vad på vart du har din svampinfektion så finns det olika läkemedel för detta.

Svamp i underlivet kan behandlas med kapslar som förs in i underlivet och/eller vaginalkräm. Behandlingen tar ofta en till tre dagar.

Vid fotsvamp så kan du köpa fotsvampsmedel i gel eller sprayform på ditt apotek. Detta smörjs/sprejas på det angripna området och runt omkring.

Har du svamp för första gången?

Tänk dock på att om du har en svampinfektion för första gången så är det viktigt att du får det konstaterat av en läkare för att kunna säkerställa att symptomen inte beror på någon annan sjukdom.

Får du därefter upprepade infektioner kan du behandla dig själv om du känner igen symptomen.

Det finns dessutom självtest på ditt apotek där du kan testa dig om du lider av svamp.

Får du ofta svampinfektion?

Du bör däremot tänka på att inte behandla svampinfektioner alltför ofta om man har tätt återkommande infektioner. Försök istället att gå till källan av problemet eller lägga om livsstilen.

Sök vård om:

  • Det är första gången du har en svampinfektion.
  • Du får fler än två svampinfektioner på sex månader
  • Du inte blir bra efter tre dagar med receptfria läkemedel

Förebygg svampinfektion

Svampinfektion

Är du ofta varm och svettig om fötterna har fotsvampen lättare att överleva.

Vid fotsvamp är det viktigt att tänka på att inte gå i för trånga, täta och varma skor.

I badhus eller offentliga duschar kan man tänka på att använda badtofflor för att undvika att bli smittad. Tvätta fötterna ofta och torka noga mellan tårna.

Vid svampinfektion i underlivet är det bra att inte tvätta sig med tvål, utan bara använda ljummet vatten. Du kan även tänka på att inte ha för tajta byxor och syntetiska material i underkläderna. Använda istället underkläder i bomull som andas.