Svampinfektion vid graviditet

Många drabbas av svamp i underlivet under graviditeten. Detta är inget farligt och går att behandla med vanliga läkemedel. Svampen kan bara överföras till barnet om du har en svampinfektion under förlossningen, men detta sker väldigt sällan.


Vanligt med underlivssvamp när du är gravid

Svampinfektion vid graviditetNär du är gravid så är det två till tio gånger vanligare med underlivssvamp än annars. Svampinfektionen är också mer svårbehandlad.

Detta beror på att du har högre östrogenhalter och även nedsatt immunförsvar under graviditeten.

Behandla svampen

Det finns receptfria behandlingar på ett apotek som hjälper men det är alltid bäst att söka läkarvård. Då kan ni utesluta andra diagnoser och även få rätt behandling.

Det finns nämligen även medicin och medel som kan förebygga svampinfektion under en längre tid. Prata med din barnmorska/gynekolog om detta.

Överföra till barnet

Det är en väldigt liten risk att du ska överföra svampinfektionen till barnet. Om detta skulle ske så sker det under förlossningen.

Detta är en väldigt liten risk att barnet blir smittad av svampinfektionen. Om barnet smittas så får det svamp i munnen. Detta kallas för torsk. Torsk kan i vissa fall överföras till dina bröstvårtor vid amning.