Nagelsvamp

Nagelsvamp ser ut som en missfärgad, förtjockad nagel. Detta drabbas ungefär fem procent av Sveriges befolkning. Det går att behandla, men det kan ta tid, så var tålmodig.


Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp är oftast trådsvamp som från huden börjat attackera nageln. Därför börjar nagelsvamp ofta med fotsvamp som under tiden smittar nageln. Därför är det viktigt att behandla fotsvamp tidigt så att den inte hinner sprida sig.

Även jästsvamp och mögelsvamp kan orsaka nagelsvamp.

Symptom – gul och tjock nagel

nagelsvampVanliga symptom på nagelsvamp:

  • Nagel som är grågul i färgen
  • Nagel som är förtjockad
  • Nagel som lätt smulas sönder

Alla naglar drabbas oftast inte samtidigt.

Undvik spridning och smitta

Nagelsvamp kan sprida sig både till andra naglar och till andra personer. Därför är det viktigt att du följer dessa råd för att undvika spridning:

  • Byt strumpor varje dag
  • Tvätta strumporna i minst 60 grader, då dör svampen
  • Torka fötterna noggrant efter dusch, svampen trivs nämligen i fuktiga miljöer
  • Använd luftiga skor
  • Använd strumpor gjorda av bomull
  • Gå i badtofflor i allmänna duschrum

Behandling

Om det är första gången du drabbas

Om du aldrig har haft nagelsvamp förut så ska du besöka en läkare. Detta för att utreda om det verkligen är nagelsvamp du har eller om det är något annat.

Andra diagnoser som liknar nagelsvamp är psoriasis eller bara en missfärgning av nageln av exempelvis för starkt nagellack. Hos en läkare tar man prov för att fastställa diagnos.

Behandla själv med receptfritt medel

Om du har nagelsvamp så kan du köpa ett receptfritt speciellt medel på ett apotek. Du filar på nagelns ovansida så att den inte är så tjock, och sedan penslar du på medlet på nageln.

Beroende på vilket märke du väljer så innebär det olika behandlingstider. Men generellt ska du sätta på medlet en gång i veckan under några veckor.

Läkemedel – vid hårt angripna naglar

Om mer än halva nageln är angripen av svamp så kan läkemedelsbehandling göra att nageln löses upp. Därefter kan du behandla med svampdödande medel.

Laser mot nagelsvamp

Laserbehandlingar kan döda nagelsvamp. Däremot så subventioneras inte denna behandling av staten och du kommer att få betala hela behandlingen själv. En fot kostar ungefär 1000 kronor.

Hur många behandlingar som krävs varierar på nagelsvampens omfattning, men generellt krävs fem behandlingar med en veckas mellanrum.

Nagelsvamp på fingrar

Fingernagelsvamp behandlas alltid med medicin. Kontakta din läkare.

Ha tålamod

Kom ihåg att behandlingen av nagelsvamp kan ta lång tid, ibland upp till några månader. Om nageln är väldigt infekterad så kanske nageln aldrig kommer att se ”normal” ut igen.