Svamp i underlivet

Svamp i underlivet är något som drabbar nästan alla kvinnor någon gång. En svampinfektion kan även drabba män men det är inte lika vanligt. Symptom på svampinfektion i underlivet är bland annat intensiv klåda. Detta kan bero på flera olika orsaker så som att tvätta sig för ofta eller ha för tajta byxor.


Svamp i underlivet

Svamp kan ge klåda i underlivet.

Vanligt hos kvinnor

Att få en svamp i underlivet är inget att skämmas för. Det är mycket vanligt och det finns bra hjälp. Men det betyder inte att det är mindre jobbigt för det, många kvinnor drabbas nämligen av ständigt återkommande infektioner.

Det kan vara i samband med menstruation eller bero på obalans i underlivets pH-balans.

Svampinfektion hos män

I vissa fall kan män drabbas av svampinfektion – och då oftast om han har haft sex med en kvinna som har svampinfektion i underlivet.

Detta kan ge symptom så som röd, torr och fnasig hud. Men svampen trivs inte på penisen så det behövs ingen behandling. Utan det är kvinnan som behöver behandlingen.

Många bär på jästsvampen – utan att det leder till infektion

Svampinfektionen orsakas av en överväxt av jästsvampen candida.

Det är många kvinnor som bär på jästsvampen utan att det innebär att du har en infektion. Men ibland kan jästsvamparna bli för många och infektion kan uppstå.

Det är även viktigt att poängtera att en svampinfektion i underlivet är helt ofarlig. Det finns även många olika knep för att undvika och förebygga svampinfektion.

Förebygg svamp i underlivet

Förebygg svampinfektion i underlivet genom att:
  • Inte tvätta underlivet för ofta
  • När du tvättar underlivet (räcker med en gång om dagen) ska du undvika att använda starka tvålar. Det finns intimtvål att köpa på apoteket som är mildare och mer skonsam mot de känsliga slemhinnorna i underlivet. Om du tycker att tvålen fortfarande irriterar kan du välja att tvätta dig med olja eller en fetare kräm istället.
  • Använd bara underkläder i bomull och undvik stringtrosor som sitter för tajt.
  • Vissa menar att om du äter för mycket socker kan det orsaka en överväxt av jästsvampen. Men detta finns det inga vetenskapliga bevis för.
  • Ett husmorsknep är att dricka sura drycker för att på så vis höja surhetsgraden i kroppen. Svampen trivs nämligen inte i sura miljöer.

Symptom

Symptomen för svamp i underlivet är ganska tydliga. Har du en gång haft en svampinfektion märker du med säkerhet om du skulle drabbas igen.

Symptom är irriterade slemhinnor som ger klåda i underlivet, samt svullna och röda slemhinnor. Det kan klia mycket intensivt både utanför och inuti. Vanligt är också att du får gryniga, vita kesoliknande flytningar som är mycket typiska för en svampinfektion.

Är infektionen mycket besvärlig kan du få svårt att tömma urinblåsan vid toalettbesök och du kan även uppleva smärtor vid samlag.

Behandla

Om du misstänker att du har fått en svampinfektion och aldrig haft det tidigare bör du kontakta en läkare för att kunna säkerställa orsaken till symptomen.

Har du däremot haft upprepade infektioner och känner igen dina symptom behöver du inte springa till läkaren med en gång. Svampinfektioner kan läka ut av sig själv, varpå alla infektioner inte behöver behandlas.

Däremot kan det vara skönt att smörja in underlivet med olja för att lindra besvären. De receptfria läkemedlen som säljs på apoteket ska du inte använda alltför många gånger.

Använder du läkemedel för ofta kan det leda till att du får mer irriterade och tunnare slemhinnor som i sin tur kan förvärra besvären. Dessutom kan du utveckla en resistens, vilket kan göra att det blir svårt att bli av med en besvärlig infektion om det skulle behövas.