Fotsvamp

Svampen trivs där det är varmt och fuktigt – mellan tårna i varma svettiga träningsskor är därför en perfekt miljö för svampen. Du kan även bli smittad av fotsvamp i offentliga duschar och omklädningsrum.


Fotsvamp

Här ser du fotsvamp mellan tårna och i vecket till foten.

Fotsvamp – symptom

Vanligast är att fotsvampen angriper mellan lilltån och den tå som ligger intill först. Huden mellan tårna börjar flagna, kan spricka och börjar då vätska.

Fotsvamp kliar väldigt mycket och har lätt för att sprida sig vidare. Du ska därför behandla fotsvampen så fort du upptäcker besvären.

I vissa fall kan man få den så kallade mockasinsvampen under fötterna som gör att huden blir tjock, nästan som läder och röd. Denna typ av svampinfektion kan även smitta till händerna.

Förebygga

Genom att vara noggrann med sin fothygien kan du minska risken att drabbas av fotsvamp. Tänk på detta för att inte få fotsvamp:

  • Var noga med att tvätta fötterna varje dag
  • Var noga med att torka ordentligt mellan tårna
  • Använd nya strumpor varje dag
  • Tvätta använda strumpor i 60 grader, så att svampen dör
  • Använd badtofflor i offentliga våtutrymmen
  • Använd inte för trånga och täta skor
  • Använd inte samma skor varje dag, det är bra för både fötterna och skorna
  • Gå barfota så ofta du kan

Behandling

Har du fått fotsvamp är det viktigt att du behandlar den i god tid för att slippa spridning. Behandlingen kan se något annorlunda ut beroende på symptomen.

Har du fått svamp som gör att huden spricker och vätskar är en uttorkande gel ett bättre alternativ än den kräm som används vid torra flagnande svampinfektioner.

Har du besvärlig klåda kan salva som innehåller hydrokortison hjälpa att stilla klådan.

Vissa blir dessutom rekommenderade att använda puder på fötterna om man svettas mycket för att slippa få återkommande svampinfektioner och för att det ska kunna läka snabbare.

Sök vård om

Eftersom att fotsvamp lätt kan blandas ihop med eksem eller psoriasis kan det vara en bra idé att söka vård om du är osäker på vad du har fått på fötterna. Det kan alltså vara bra att få en läkares utlåtande innan man går till apoteket och börjar behandla sin fotsvamp med receptfritt läkemedel.

Läs mer på fotsvamp.se