Svamp i munnen

Hälften av alla människor har svamp i munnen. Men detta behöver inte leda till en svampinfektion. Har du en svampinfektion i munnen får du gråvit beläggning och små vitgula prickar i munnen. Det finns behandling att få.


Svamp i munnen kallas för torsk

svamp i munnen - torskCandida som orsakar svampinfektioner kan även bryta ut i munnen, denna infektion kallas för torsk.

Canidasvampen är väldig vanlig då hälften av alla människor bär på svampen i munnen, men detta behöver inte leda till en infektion och därmed ger besvär.

Därför får du svamp i munnen

Sitter en tandprotes fel i munnen kan du få irritationer som kan leda till svamp. Du får då gå till tandläkaren för att få protesen justerad.

Andra anledningar till att man kan få svamp i munnen är om man äter en antibiotikakur, har cancer som behandlas med cellgifter, är narkotikamissbrukare, har brister i kosten eller nedsatt immunförsvar.

Symptom

Symptomen för svamp i munnen är:
  • Gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen.
  • Små vitgulaktiga prickar i munnen, som lämnar efter sig smått blödande och ömmande sår om du pillar bort dem.
  • När vuxna drabbas av svamp i munnen kan man uppleva obehagliga brännande symptom i munnen och svalget.

Behandla

Om det finns misstankar om svamp i munnen bör du kontakta en läkare. Många av symptomen kan vara andra sjukdomar. Dessa ska då behandlas annorlunda.

Spädbarn som drabbas av svamp i munnen brukar man inte behöva behandla, det är nämligen inte farligt för barnet och det läker ofta av sig själv. Du behöver sällan uppsöka barnavårdscentralen (BVC) eller vårdcentralen. Däremot kan det kännas skönt att kontakta och rådgöra med sjukvårdsupplysningen eller BVC.

En svampinfektion i munnen behandlas genom att först och främst ta reda på vad orsaken till infektionen är. Därefter försöker man ändra på det som varit fel. Exempelvis korrigera en felaktig protes, se till att få bättre värden som diabetiker och så vidare.

Du erbjuds sedan läkemedel i form av munskölj, kräm för läpparna och/eller oral gel. Vilken typ av läkemedel du får beror på hur pass besvärlig infektionen är och vart den sitter. Har infektionen blivit väldigt svår kan du behöva injicerar läkemedel för snabbare läkning.